Τα οφέλη των διωτικών διακροτημάτων (ΔΙΔ) έχουν αναφερθεί εκτενώς στην επιστημονική βιβλιογραφία και προσομοιάζουν αυτά του διαλογισμού.

Περιλαμβάνουν:

  • Σημαντική μείωση του άγχους και της ανησυχίας
  • Μείωση συναισθημάτων κατάθλιψης και θυμού
  • Αυξημένη ικανότητα συγκέντρωσης
  • Ενισχυμένες μαθησιακές και γνωστικές ικανότητες
  • Βαθύτερο, ποιοτικότερο και πιο αναζωογονητικό ύπνο
  • Πιο εύκολο και αποδοτικότερο διαλογισμό

Όσον αφορά το άγχος και την ανησυχία, μελέτες έχουν δείξει ότι χαλαρωτική μουσική, που έχει εμπλουτιστεί με ΔΙΔ, μπορεί να μειώσει τα μειώσει σημαντικά [1]. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν την μειωμένη προ-εγχειρητική ανησυχία σε οφθαλμολογικές και οδοντιατρικές επεμβάσεις, καθώς και πριν την γενική αναισθησία [2]. Άλλες πάλι έδειξαν την ρύθμιση ντοπαμίνης και την απενεργοποίηση τμημάτων του εγκεφάλου, που είναι συνδεδεμένα με αρνητικά συναισθήματα [3].

Tα ΔΙΔ μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου. Σε περίπτωση που κάποιος υποφέρει από Αϋπνία, τα ΔΙΔ είναι προτιμότερα της φαρμακευτικής αγωγής, καθώς η τελευταία είναι ακριβή και πιθανόν εθιστική. Επίσης, στο θέμα της μνήμης, τα ΔΙΔ επηρεάζουν θετικά και την βραχυχρόνια, αλλά και την μακροπρόθεσμη μνήμη.

Τέλος, έχουμε και την ψυχολογική επίδραση στην μεσοπρόθεσμη μείωση του trait-anxiety (πρόκειται για τις διαφορές από άτομο σε άτομο, του πόσο επιρρεπές είναι στο να αντιλαμβάνεται στρεσογόνες καταστάσεις ως επικίνδυνες και ως αποτέλεσμα να ανεβάζει τα επίπεδα του στρες του). Όσον αφορά τον σωματικό πόνο, τα ΔΙΔ μπορούν να μειώσουν την αντίληψη του χρόνιου πόνου, καθώς τα κύματα Δέλτα και η κατώτερη και μεσαία περιοχή των κυμάτων Θήτα μπορούν να λειτουργήσουν αναισθητικά [4].

Για να δοκιμάσετε μόνοι σας τα διωτικά διακροτήματα, πηγαίνετε στην αντίστοιχη σελίδα. Στο Music Therapy Room πραγματοποιούμε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες διωτικών διακροτημάτων, μέσω των οποίων μπορείτε να επωφεληθείτε κι εσείς από την θεραπευτική τους επίδραση. Για ραντεβού, καλέστε στο 6955 117300.

 

Παραπομπές
[1] Filimon R. S. (2010). Beneficial subliminal music: binaural beats, hemi-sync and metamusic, Proceedings of the 11th WSEAS international conference on Acoustics & music: theory & applications, World Scientific and Engineering Academy and Society (WSEAS).
[2]  Padmanabhan R. Hildreth A. J., Laws, D. (2005). A prospective, randomised, controlled study examining binaural beat audio and pre-operative anxiety in patients undergoing general anaesthesia for day case surgery. Journal of the Association of anaesthetics of Great Britain and Ireland.
[3] White, Nancy & M. Richards, Leonard. (2009). Alpha-Theta Neurotherapy and the Neurobehavioral Treatment of Addictions, Mood Disorders and Trauma. Introduction to Quantitative EEG and Neurofeedback. 143-166. DOI: 10.1016/B978-0-12-374534-7.00006-X.
[4] Liebert M. A. (2007). Binaural Beat Technology in Humans: A Pilot Study To Assess Psychologic and Physiologic Effect, The Journal of Alternative and Complementary Medicine https://doi.org/10.1089/acm.2006.6196