Κατηγορηματικά όχι. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις που η υψηλή μουσική παιδεία μπορεί να δυσκολέψει το θεραπευτικό έργο, αφού ο πελάτης χρησιμοποιεί τις τεχνικές του γνώσεις για να «σκεπάσει» και να «κρύψει» τα θέματά του. Αρκετές φορές, η έλλειψη μουσικών γνώσεων φαίνεται να δίνει πλεονέκτημα, όσον αφορά την επίτευξη των θεραπευτικών στόχων.

Η μουσικοθεραπεία απευθύνεται λοιπόν σε όλους, ανεξαρτήτως μουσικών γνώσεων ή της προσωπικής αντίληψης για την μουσική τους ικανότητα, και δεν είναι απαιτούμενη η γνώση κάποιου μουσικού οργάνου.

Σε μια συνεδρία μουσικοθεραπείας, προσφέρονται προσιτά μουσικά όργανα, τα οποία μπορούν να παιχτούν εύκολα από τον οποιονδήποτε, και η μουσική τις περισσότερες φορές είναι αυτοσχεδιαστική ανάλογα της κατάστασης, διάθεσης και επιθυμίας του πελάτη, καθώς και των θεραπευτικών στόχων που έχουν τεθεί. Μιας και το μέσο έκφρασης είναι η ελεύθερη μουσική-δημιουργική δραστηριότητα, οι συνεδρίες εκτός από τον αυτοσχεδιασμό, ενδέχεται να περιλαμβάνουν διασκευή τραγουδιών, δημιουργία στίχων ή τραγουδιών, μουσικά παιχνίδια ή μουσική ακρόαση και συζήτηση, πάντα με την υποστήριξη του μουσικοθεραπευτή.