Ειδικό Εργαστήριο Μουσικοθεραπείας

Μουσική Παραγωγή σε Θεραπευτικό πλαίσιο για Εφήβους

Μουσική Παραγωγή σε Θεραπευτικό πλαίσιο για Εφήβους

Σας προσκαλούμε στην ομάδα μουσικοθεραπείας που δημιουργείται με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας των εφήβων. Πρόκειται για έναν κύκλο 6 συναντήσεων, από  Δευτέρα 30 Ιανουαρίου έως 6 Μαρτίου (κάθε Δευτέρα).

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου – Δευτέρα 6 Μαρτίου, 19.00
Ολύμπου 46, Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες

Πληροφορίες

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

6 εβδομάδες, 1 συνεδρία ανά εβδομάδα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

30 Ιανουαρίου έως 6 Μαρτίου (κάθε Δευτέρα)

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Mass Room Studio, Θεσσαλονίκη

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

20€ ανά συνεδρία

Η ομάδα θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει 6 εβδομάδες. Η δυνατότητα συμμετοχής θα είναι ανοιχτή μέχρι και τη δεύτερη συνάντηση.

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Δευτέρα στις 7.00 το απόγευμα, και για την ασφάλεια όλων είναι επίσης απαραίτητο ένα αρνητικό self-test πριν από κάθε συνάντηση.

Για την συμμετοχή στην ομάδα είναι απαραίτητο να κάνετε κράτηση με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Με προσωπικό μήνυμα στην σελίδα μας στο facebook

Υπεύθυνος ομάδας:

Ανδρέας Ασημακόπουλος
Μουσικοθεραπευτής ΜΑ, Music Technology MSc, Εμψυχωτής Ομάδων NDI

Η Ψυχική Υγεία των Εφήβων

Η Ψυχική Υγεία των Εφήβων

Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους.  Οι έφηβοι μπορεί να βιώνουν τις διάφορες καταστάσεις, υπερβολικά έντονα. Για κάποιους, η προσπάθεια να συμβαδίσουν με την τρέχουσα κουλτούρα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να αισθάνονται ότι τους πλακώνει. Για άλλους, αυτά τα συντριπτικά συναισθήματα προέρχονται από τις κοινωνικές αδικίες που βλέπουν. Μπορεί να δείξουν επιθετικότητα προς τους άλλους ή τον εαυτό τους. Μπορεί να έχουν οργή και συνεχόμενες κρίσεις με τους γονείς τους. Τα καθημερινά πράγματα μπορεί να τους τρομάζουν πιο εύκολα.

Η ψυχική υγεία των εφήβων μπορεί επίσης να επηρεαστεί από την αναζήτηση ταυτότητας, το ποιοι είναι ως άτομο, και την αίσθηση του ανήκειν. Θέλουν απεγνωσμένα να ταιριάζουν με τους συνομηλίκους τους, και είναι πιθανό να αισθάνονται συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να προκύψουν από τον υπό ανάπτυξη εγκέφαλο, είτε από κάποιο ψυχικό τραύμα.

Επιπλέον, η πίεση να είναι «τέλειοι», και το συνεχές scrolling σε φωτογραφίες με φίλτρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δεν βασίζονται στην πραγματικότητα, αποδεδειγμένα μπορεί να αυξήσουν την κατάθλιψη και να μειώσουν την αίσθηση της αυτοεκτίμησης.

Η Σημασία της Μουσικής & της Μουσικοθεραπείας

Η Σημασία της Μουσικής & της Μουσικοθεραπείας

Τα εφηβικά χρόνια είναι μια περίοδος ανάπτυξης και αλλαγής, η οποία μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά προσφέρει επίσης πραγματικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και μάθηση. Η μουσική είναι ένα μέσο στο οποίο οι έφηβοι τείνουν να έλκονται φυσικά και μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική, καθώς πρόκειται για μια δημιουργική μορφή τέχνης που επιτρέπει στα συναισθήματα να εκφράζονται και να μοιράζονται.

Επομένως η μουσικοθεραπεία παρέχει έναν μοναδικό τρόπο εργασίας με εφήβους που βασίζεται στις πολλές θεραπευτικές πτυχές της μουσικής.  Αυτό συμβαίνει επειδή οι έφηβοι συνδέονται με τη μουσική με πολλούς τρόπους. Στίχοι, μελωδίες, ρυθμοί και συγκεκριμένα τραγούδια μιλούν στους εφήβους διαφορετικά.

Μέσω της μουσικοθεραπείας οι έφηβοι μπορούν να αποκτήσουν κατανόηση του εαυτού τους και να μάθουν καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης της ζωής τους. Στις συνεδρίες χρησιμοποιούνται μουσική και τραγούδια ως θεραπευτικά εργαλεία που βοηθούν τους εφήβους στην αυτοέκφραση και στην αυτογνωσία.

Η μουσική χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους. Αυτοσχεδιασμός, όταν οι έφηβοι μπορεί να θέλουν να συνθέσουν τα δικά τους τραγούδια, ακούγοντας τους στίχους συγκεκριμένων τραγουδιών ή μιλώντας για το πώς μια συγκεκριμένη μουσική αλλάζει τον τρόπο που αισθάνονται. Συχνά ανακαλύπτουν ότι οι λέξεις στα δημοφιλή τραγούδια εκφράζουν τα δικά τους συναισθήματα και εμπειρίες που δεν μπορούν να εκφράσουν οι ίδιοι, ενώ τείνουν να έλκονται από μουσική που περιγράφει τι νιώθουν και τι είναι σημαντικό για εκείνους.

Υπεύθυνος Ομάδας

Υπεύθυνος Ομάδας

Ανδρέας Ασημακόπουλος

Ο Ανδρέας Ασημακόπουλος είναι μουσικοθεραπευτής και μουσικός παραγωγός με master στην Μουσικοθεραπεία από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στην Μουσική Τεχνολογία από το Πανεπιστήμιο του York.

Υγειονομική Ασφάλεια

Για την ασφάλεια όλων, είναι απαραίτητο ένα αρνητικό self-test πριν από κάθε συνάντηση. 

Κάλεσέ μας

ή

Άφησέ μας τα στοιχεία σου

και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σου

Διαβάστε περισσότερα για τη Μουσικοθεραπεία

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η μουσικοθεραπεία;

Η Μουσικοθεραπεία είναι μια μορφή δημιουργικής ψυχοθεραπείας δια μέσου της μουσικής. Πρόκειται για μία επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπευτική παρέμβαση που αξιοποιεί την δημιουργική πλευρά του ανθρώπου και την έμφυτη ικανότητά του για μουσική, έκφραση και επικοινωνία.

Πώς διαφέρει η μουσικοθεραπεία από τις παραδοσιακές μεθόδους ψυχοθεραπείας;

Μιας και η επικοινωνία και η έκφραση είναι μη-λεκτικές, διαφέρει από τις παραδοσιακές μεθόδους ψυχοθεραπείας τόσο στον τρόπο προσέγγισης, όσο και στους θεραπευτικούς στόχους. Εδώ το λεκτικό κομμάτι είναι ελάχιστο και το κύριο μέσον επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης είναι η μουσική.

Τι μπορεί να σου προσφέρει η μουσικοθεραπεία;

Όλοι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στην μουσική. η μουσική επηρεάζει άμεσα την συμπεριφορά, την κίνηση και την συναισθηματική κατάσταση, επομένως επηρεάζει άμεσα τόσο το σώμα, όσο και το πνεύμα.