Πώς διαφέρει η μουσικοθεραπεία από τις παραδοσιακές μεθόδους ψυχοθεραπείας;

Πώς διαφέρει η μουσικοθεραπεία από τις παραδοσιακές μεθόδους ψυχοθεραπείας;

Μοιρατείτε το άρθρο:

Η μουσικοθεραπεία είναι μια σχετικά καινούργια μορφή ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα, καθώς στο εξωτερικό (Η.Π.Α., Μ. Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες) εφαρμόζεται επιτυχώς και με ανοδικές τάσεις τα τελευταία 60 περίπου χρόνια.

Μιας και στη μουσικοθεραπεία η επικοινωνία και έκφραση είναι μη-λεκτικές, διαφέρει από τις παραδοσιακές μεθόδους ψυχοθεραπείας, τόσο στον τρόπο προσέγγισης, όσο και στους θεραπευτικούς στόχους. Εδώ το λεκτικό κομμάτι είναι ελάχιστο και το κύριο μέσον επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης είναι η μουσική. Οι στόχοι δε (που διαφέρουν από άτομο σε άτομο) επικεντρώνονται, περισσότερο από τις παραδοσιακές μεθόδους, στη συναισθηματική ενεργοποίηση του πελάτη, καθώς και στη δημιουργική του έκφραση.

Με απλά λόγια, η μουσικοθεραπεία βάζει το άτομο στο «εδώ και τώρα», ενώ το φέρνει σε επαφή με τα (πολλές φορές κρυμμένα) συναισθήματά του. Το άτομο βιώνει και «νιώθει» την παρούσα στιγμή και αλληλεπιδρά με τον μουσικοθεραπευτή ή τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας δια μέσου της μουσικής. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται αποκατάσταση και ανάπτυξη των λειτουργιών του, πετυχαίνοντας έτσι σχεδόν άμεσα, αλλά και με πολύ ευχάριστο τρόπο, μία καλύτερη ποιότητα ζωής (το οποίο ανάλογα την περίπτωση μπορεί να σημαίνει απελευθέρωση έντασης ή πίεσης, ευεξία, ενδυνάμωση εγκεφαλικών λειτουργιών, κ.α.) δια μέσου της πρόληψης, αποκατάστασης ή θεραπείας.

Μιας και πρόκειται για μια μη-λεκτική μορφή θεραπείας, απευθύνεται κυρίως σε άτομα που αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν τον λόγο ή άτομα που, παρόλο που τον χρησιμοποιούν άρτια, δυσκολεύονται να εκφραστούν λεκτικά ή δεν το επιθυμούν. Σε εκείνους,  η μουσικοθεραπεία μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας, έκφρασης, αλληλεπίδρασης, δημιουργικότητας, κατανόησης και συναισθηματικής ενδυνάμωσης.

Έτσι λοιπόν, η μουσικοθεραπεία απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό που περιλαμβάνει από παιδιά μικρής ηλικίας ή βρέφη μέχρι ηλικιωμένους, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα παθήσεων.

Τυπικές περιπτώσεις μουσικοθεραπείας περιλαμβάνουν ενήλικες ή παιδιά με ήπιες δυσκολίες ή σοβαρότερες αναπηρίες, όπως νοητική, κινητική ή αισθητηριακή αναπηρία. Ενδεικτικά, η μουσικοθεραπεία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπως:

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ολιστική εγκεφαλική λειτουργία με τη χρήση διωτικών διακροτημάτων

Η συχνή χρήση των διωτικών διακροτημάτων ενθαρρύνει το συγχρονισμό και την ισορροπία των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων, με αποτέλεσμα την καλύτερη πνευματική και συναισθηματική υγεία, καθώς και την βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία.

Πώς χρησιμοποιούνται τα διωτικά διακροτήματα;

Το να χρησιμοποιήσετε διωτικά διακροτήματα είναι πολύ εύκολο. Απλώς φορέστε τα ακουστικά σας και καθίστε ή ξαπλώστε σε μία άνετη στάση. Αν κάνετε δεκτική μουσικοθεραπεία μαζί μας, θα σας δοθούν περαιτέρω οδηγίες πριν τη συνεδρία.

Διωτικά διακροτήματα και καταστάσεις συνείδησης

Τα διωτικά διακροτήματα συντονίζουν τον εγκέφαλο σε καταστάσεις συνείδησης, ανάλογα τη συχνότητα των παραγόμενων εγκεφαλοκυμάτων. Αυτές ομαδοποιούνται σε 5 μεγάλες κατηγορίες. Ο ακροατής αποκομίζει τα θεραπευτικά οφέλη από την κάθε κατάσταση ανάλογα τη συχνότητα του ΔΙΔ, που συντονίζει τα εγκεφαλοκύματά του στην αντίστοιχη κατηγορία.

Ζήστε μια καλύτερη ζωή, το αξίζετε!

Οι συνεδρίες είναι εξατομικευμένες, εκτελούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και διαρκούν από 30 – 50 λεπτά

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε ένα δωρεάν συμβουλευτικό ραντεβού.