Διωτικά διακροτήματα και καταστάσεις συνείδησης

Διωτικά διακροτήματα και καταστάσεις συνείδησης

Μοιρατείτε το άρθρο:

Όπως είπαμε και εδώ, τα διωτικά διακροτήματα (ΔΙΔ) συντονίζουν τον εγκέφαλο σε καταστάσεις συνείδησης, ανάλογα τη συχνότητα των παραγόμενων εγκεφαλοκυμάτων. Αυτές δε ομαδοποιούνται σε 5 μεγάλες κατηγορίες, τις οποίες θα δούμε παρακάτω. Ο ακροατής αποκομίζει τα θεραπευτικά οφέλη από την κάθε κατάσταση ανάλογα τη συχνότητα του ΔΙΔ, που συντονίζει τα εγκεφαλοκύματά του στην αντίστοιχη κατηγορία.

Αυτές οι κατηγορίες εγκεφαλοκυμάτων είναι οι εξής:

Κύματα «Βήτα»

Τα κύματα Βήτα (12Hz και άνω) είναι τα κύματα που συνοδεύουν τις συνηθισμένες εγκεφαλικές λειτουργίες, την σκέψη και την αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο. Όταν ενισχύουμε τα κύματα Βήτα μέσω των ΔΙΔ επιτυγχάνουμε περισσότερη συγκέντρωση σε εξωτερικά ερεθίσματα, υψηλή γνωστική λειτουργία, αναλυτική σκέψη και σωματική ευεξία.

Κύματα «Δέλτα»

Στο άλλο άκρο βρίσκονται τα κύματα Δέλτα (0-4Ηz). Είναι τα «κύματα του ύπνου» και αποσυνδέουν τη συνείδηση από τον έξω κόσμο. Με αυτά μπορούμε να προκαλέσουμε βαθύ και αναζωογονητικό ύπνο, να καταπραΰνουμε σωματικούς πόνους, καθώς και να έχουμε πρόσβαση στο υποσυνείδητο.

Κύματα «Θήτα»

Λίγο πιο πάνω από τα κύματα Δέλτα βρίσκονται τα κύματα Θήτα (4-8Hz). Όταν αυτά επικρατούν, η προσοχή του ατόμου στρέφεται προς τον εσωτερικό κόσμο. Είναι ένας κόσμος υπναγωγικών εικόνων, στον οποίο πολλοί αναφέρουν ότι βρήκαν έναν «εσώτερο» θεραπευτή, που βοηθά στη μετάβαση από συνείδηση-θύμα στην ψυχική ενδυνάμωση. Με την περιοχή Θήτα μπορούμε να προκαλέσουμε βαθιά χαλάρωση, να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη του διαλογισμού, να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητα ή ακόμα και να προκαλέσουμε ύπνωση με σκοπό τον επαναπρογραμματισμό του ασυνειδήτου.

Κύματα «Άλφα»

Τα κύματα Άλφα (8-12Hz) θεωρούνται η «γέφυρα» μεταξύ του εξωτερικού και εσωτερικού κόσμου. Σε αυτή την περιοχή επιτυγχάνουμε μείωση του στρες, ενίσχυση των μαθησιακών ικανοτήτων, θετική σκέψη, καθώς και μία χαλαρή κατάσταση απρόσκοπτης αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον.

Τα παραπάνω οφέλη είναι βεβαίως γενικεύσεις, γιατί δεν παράγουν όλες οι συχνότητες σε κάποια κατηγορία αυτά τα αποτελέσματα. Υπάρχουν συγκεκριμένες συχνότητες για συγκεκριμένες καταστάσεις. Έτσι λοιπόν, διαφορετικές συχνότητες στο κάτω, μεσαίο ή επάνω φάσμα αυτών των κατηγοριών, θα δώσουν διαφορετικά θεραπευτικά αποτελέσματα.

Έτσι λοιπόν, και ανάλογα τη συχνότητα και την περιοχή των ΔΙΔ, τα θεραπευτικά οφέλη μπορεί να είναι τα εξής:

Η μουσική που διαθέτουμε είναι εμπλουτισμένη ανά θεματική ενότητα με αντίστοιχα ΔΙΔ και είναι φτιαγμένη ειδικά για να εξυπηρετεί τους παραπάνω θεραπευτικούς στόχους. Πρόκειται για χαλαρωτική ατμοσφαιρική μουσική, που συχνά χρησιμοποιεί ηχογραφήσεις περιβάλλοντος ή ψυχοακουστικές τεχνικές μουσικής τεχνολογίας.

Το αποτέλεσμα είναι ο εγκέφαλος του πελάτη να «οδηγείται» σε μια κατάσταση συνείδησης παρόμοια με αυτή του διαλογισμού, και όπως και στον διαλογισμό, θα πρέπει να κάθεται άνετα ή να είναι ξαπλωμένος.

Προγραμματίστε ένα ραντεβού για δεκτική μουσικοθεραπεία εμπλουτισμένη με ΔΙΔ!

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ολιστική εγκεφαλική λειτουργία με τη χρήση διωτικών διακροτημάτων

Η συχνή χρήση των διωτικών διακροτημάτων ενθαρρύνει το συγχρονισμό και την ισορροπία των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων, με αποτέλεσμα την καλύτερη πνευματική και συναισθηματική υγεία, καθώς και την βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία.

Πώς χρησιμοποιούνται τα διωτικά διακροτήματα;

Το να χρησιμοποιήσετε διωτικά διακροτήματα είναι πολύ εύκολο. Απλώς φορέστε τα ακουστικά σας και καθίστε ή ξαπλώστε σε μία άνετη στάση. Αν κάνετε δεκτική μουσικοθεραπεία μαζί μας, θα σας δοθούν περαιτέρω οδηγίες πριν τη συνεδρία.

Πώς λειτουργούν τα διωτικά διακροτήματα;

Η λέξη «διωτικά» αναφέρεται στα δύο αυτιά. Παλμοί που προέρχονται από τα δύο αυτιά λοιπόν. Είναι ο ρυθμικοί παλμοί που «ακούγονται», όταν βάλουμε ταυτόχρονα στα ακουστικά, δύο ελαφρά διαφορετικές συχνότητες ήχου.

Ζήστε μια καλύτερη ζωή, το αξίζετε!

Οι συνεδρίες είναι εξατομικευμένες, εκτελούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και διαρκούν από 30 – 50 λεπτά

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε ένα δωρεάν συμβουλευτικό ραντεβού.