Τι είναι τα διωτικά διακροτήματα;

Τι είναι τα διωτικά διακροτήματα;

Μοιρατείτε το άρθρο:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Τα Διωτικά Διακροτήματα (Binaural Beats), στα οποία θα αναφερόμαστε ως ΔΙΔ για λόγους συντομίας, είναι μία γκάμα πολύ συγκεκριμένων ήχων, οι οποίοι έχουν σημαντικές ενισχυτικές και θεραπευτικές ιδιότητες στην εγκεφαλική λειτουργία, στην ψυχική ευεξία, ακόμα και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα ΔΙΔ ανακαλύφθηκαν από τον Heinrich Wilhelm Dove το 1839, αλλά χρειάστηκε παραπάνω από 100 χρόνια ώστε το φαινόμενο να ερευνηθεί εις βάθος, από τον Gerald Oster το 1973.

Οι παραπάνω ερευνητές διαπίστωσαν ότι, αν το αριστερό αυτί ενός υποκειμένου υποβληθεί σε μια συνεχή ηχητική συχνότητα και το δεξί αυτί υποβληθεί σε μια παρόμοια (αλλά όχι την ίδια) συχνότητα, το υποκείμενο θα αδυνατεί να τις ξεχωρίσει. Αντιθέτως, τις αντιλαμβάνεται σαν έναν ρυθμικό «χτύπο» με συχνότητα την διαφορά των δύο. Εάν λόγου χάρη, το αριστερό αυτί του υποκειμένου υποβληθεί σε ένα ημιτονοειδές κύμα των 100Hz και το δεξί αυτί σε ένα των 105Hz, τότε το υποκείμενο θα αντιληφθεί ένα ρυθμικό «χτύπο» με συχνότητα 5Hz.

Επιπροσθέτως, η συγκεκριμένη αντίληψη (η οποία δεν πραγματοποιείται μέσα στο αυτί, αλλά απ’ ευθείας στον εγκέφαλο) μπορεί να συντονίσει τα εγκεφαλικά ημισφαίρια του υποκειμένου, φέροντας τον εγκέφαλο σε παρόμοιες συνειδησιακές καταστάσεις όπως αυτές που επιτυγχάνονται μέσω του διαλογισμού.

Σχετικά με το θέμα μπορούν να βρεθούν πολλά υποστηρικτικά επιχειρήματα: η μείωση του προ-εγχειρητικού άγχους σε ασθενείς που υποβάλλονται σε γενική αναισθησία,  η διαφοροποίηση διάθεσης και συμπεριφοράς στον γενικό πληθυσμό και η ομοιότητα εγκεφαλογραφημάτων σε καταστάσεις διαλογισμού και έκθεσης σε διωτικά διακροτήματα. Επίσης, υπάρχουν δείγματα μείωσης του stress και βελτίωσης της ποιότητας ζωής στον γενικό πληθυσμό. Όλα τα παραπάνω, συνιστούν έντονα την θετική επίδραση των ΔΙΔ.

Συνδυάζοντας τα ευρήματα, και κάνοντας χρήση ΔΙΔ κατά τη μουσικοθεραπεία, μεγιστοποιούμε τα αποτελέσματά της. Εμπλουτίζοντας την δεκτική μουσικοθεραπεία με ΔΙΔ, ο πελάτης μπορεί να «βυθιστεί» ακόμα περισσότερο στη διαδικασία και να αποκομίσει πολύ περισσότερο τα οφέλη της.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, ο εγκέφαλος, εξαιτίας των ηλεκτροχημικών αντιδράσεων στους νευρώνες του, παράγει ηλεκτρομαγνητικά κύματα συγκεκριμένων συχνοτήτων, τα λεγόμενα εγκεφαλοκύματα (brainwaves). Αυτά είναι που μετράμε σε ένα εγκεφαλογράφημα και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την κατάσταση της συνείδησής μας κάθε στιγμή.

Όταν λοιπόν ο εγκέφαλος συντονίζεται με κάποιο ΔΙΔ και ακολουθεί την συχνότητά του, σημαίνει ότι αρχίζει να παράγει εγκεφαλοκύματα της συγκεκριμένης συχνότητας με αποτέλεσμα να εμπεριέχεται σε μια νέα κατάσταση συνείδησης. Αυτή που βοηθάει καλύτερα τους θεραπευτικούς στόχους που έχουν τεθεί.

Επιπροσθέτως, η μακροχρόνια χρήση ΔΙΔ δημιουργεί ένα συγχρονισμό και μία ισορροπία στα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια, κατάσταση που παρατηρείται σε ανθρώπους που ασκούν μακροχρόνια τον διαλογισμό, και συνδέεται με βελτιωμένη πνευματική και συναισθηματική υγεία, καθώς και εγκεφαλική λειτουργία.

Η χρήση του ήχου ως θεραπευτικό βοήθημα, δεν είναι βέβαια καινούργια ανακάλυψη, μιας και είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι πολιτισμοί γνώριζαν την θεραπευτική δύναμη της μουσικής, πολύ πριν το αποδείξει η επιστήμη. Στην αρχαία Ελλάδα η μουσική χρησιμοποιούνταν ως αγχολυτική και παυσίπονη. Οι ινδιάνοι της Αμερικής, καθώς και πάμπολλες αφρικανικές φυλές χρησιμοποιούσαν ψαλμωδίες και τραγούδι στις θεραπευτικές τελετές τους. Σε Σιβηρία, Θιβέτ, Αμερική και Ασία χρησιμοποιούσαν τον ρυθμικό χτύπο ενός τυμπάνου για να αλλοιώνουν την κατάσταση συνείδησής τους και να πέφτουν σε έκσταση. Σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς και εποχές (όπως Θιβετιανοί μοναχοί, ιθαγενείς σαμάνοι στην Αμερική, ινδουιστές θεραπευτές και δάσκαλοι γιόγκι), η ψαλμωδία και ο επαναλαμβανόμενος ρυθμός χρησιμοποιήθηκαν για συγκεκριμένους σκοπούς διαλογισμού, έκστασης και θεραπείας.

Τα ΔΙΔ ενισχύουν τα αποτελέσματα της μουσικοθεραπευτικής παρέμβασης, παρέχοντας χωρίς κόπο τα οφέλη του βαθύ διαλογισμού: αποσυμφόρηση του στρες, μειωμένη ανησυχία, βελτιωμένη συγκέντρωση, καλύτερο ύπνο, και πολλά ακόμη.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ολιστική εγκεφαλική λειτουργία με τη χρήση διωτικών διακροτημάτων

Η συχνή χρήση των διωτικών διακροτημάτων ενθαρρύνει το συγχρονισμό και την ισορροπία των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων, με αποτέλεσμα την καλύτερη πνευματική και συναισθηματική υγεία, καθώς και την βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία.

Πώς χρησιμοποιούνται τα διωτικά διακροτήματα;

Το να χρησιμοποιήσετε διωτικά διακροτήματα είναι πολύ εύκολο. Απλώς φορέστε τα ακουστικά σας και καθίστε ή ξαπλώστε σε μία άνετη στάση. Αν κάνετε δεκτική μουσικοθεραπεία μαζί μας, θα σας δοθούν περαιτέρω οδηγίες πριν τη συνεδρία.

Διωτικά διακροτήματα και καταστάσεις συνείδησης

Τα διωτικά διακροτήματα συντονίζουν τον εγκέφαλο σε καταστάσεις συνείδησης, ανάλογα τη συχνότητα των παραγόμενων εγκεφαλοκυμάτων. Αυτές ομαδοποιούνται σε 5 μεγάλες κατηγορίες. Ο ακροατής αποκομίζει τα θεραπευτικά οφέλη από την κάθε κατάσταση ανάλογα τη συχνότητα του ΔΙΔ, που συντονίζει τα εγκεφαλοκύματά του στην αντίστοιχη κατηγορία.

Ζήστε μια καλύτερη ζωή, το αξίζετε!

Οι συνεδρίες είναι εξατομικευμένες, εκτελούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και διαρκούν από 30 – 50 λεπτά

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε ένα δωρεάν συμβουλευτικό ραντεβού.