Τι είναι η ενεργητική μουσικοθεραπεία;

Τι είναι η ενεργητική μουσικοθεραπεία;

Μοιρατείτε το άρθρο:

Στην ενεργητική μουσικοθεραπεία το άτομο επικοινωνεί και αλληλεπιδρά ανακαλύπτοντας τη δικιά του μουσική γλώσσα επικοινωνίας μέσω του κλινικού αυτοσχεδιασμού ή άλλων δημιουργικών δραστηριοτήτων σε σχέση με την μουσική.

Οι συνεδρίες μπορεί να είναι ατομικές ή ομαδικές, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου, και διαρκούν 30-50 λεπτά. Γίνονται σε ειδικό χώρο, γεμάτο με απλά όργανα (π.χ. κρουστά, τύμπανα, μεταλλόφωνα, μαράκες, κλπ.), με τα οποία κάποιος δεν χρειάζεται μουσικές γνώσεις ώστε να παράγει ρυθμούς και μελωδίες. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο μουσικοθεραπευτής ενθαρρύνει και στηρίζει τον πελάτη να εξερευνήσει και να ανακαλύψει την δικιά του μουσική γλώσσα επικοινωνίας, τη δικιά του μουσική αυτοσχεδιάζοντας.

Η μουσικοθεραπεία είναι μια καθαρά θεραπευτική διαδικασία και δεν επιδιώκει ούτε την ψυχαγωγία, ούτε την μουσική εκπαίδευση. Επομένως, ο μουσικοθεραπευτής ούτε διδάσκει, ούτε παροτρύνει τον πελάτη να παίξει με συγκεκριμένο τρόπο. Αντιθέτως, αφήνει χώρο και υποστηρίζει τον πελάτη να εκφραστεί όπως θέλει. Ταυτόχρονα, παρατηρεί συγκεκριμένα μουσικά ή κινησιολογικά στοιχεία και συνοδεύει με υποστηρικτικό και εμψυχωτικό τρόπο τους αυτοσχεδιασμούς, ώστε να επιτευχθούν οι θεραπευτικοί στόχοι.

Ο μουσικοθεραπευτής δεν προσέχει τις μουσικές ικανότητες του πελάτη, ούτε το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Η προσοχή του είναι στραμμένη στον τρόπο με τον οποίο το κάθε άτομο παράγει και οργανώνει τους ήχους και τη μουσική του, σε σχέση με τον θεραπευτή ή την ομάδα, εφόσον υπάρχει. Η μουσική συμπεριφορά του κάθε ατόμου αποκαλύπτει στοιχεία της προσωπικότητάς του και συνδέεται άμεσα με τον τρόπο που λειτουργεί και εκτός θεραπευτικού πλαισίου.

Στη μουσικοθεραπεία τα συναισθήματα δεν εκφράζονται δια μέσου του λόγου, αλλά δια μέσου των ήχων,  ηχητικών δυναμικών και ηχοχρωμάτων. Έτσι, ο μουσικοθεραπευτής επικεντρώνεται στην έκφραση και στις συναισθηματικές ποιότητες της μουσικής του πελάτη, και εστιάζει στην δημιουργία αλληλεπίδρασης μαζί του, δια μέσου των ήχων και της μουσικής που δημιουργούν και μοιράζονται. Η αλληλεπίδραση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει την χρήση της φωνής, τη μουσική ανταπόκριση, κινήσεις, λέξεις, εκφράσεις προσώπου, κλπ.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ολιστική εγκεφαλική λειτουργία με τη χρήση διωτικών διακροτημάτων

Η συχνή χρήση των διωτικών διακροτημάτων ενθαρρύνει το συγχρονισμό και την ισορροπία των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων, με αποτέλεσμα την καλύτερη πνευματική και συναισθηματική υγεία, καθώς και την βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία.

Πώς χρησιμοποιούνται τα διωτικά διακροτήματα;

Το να χρησιμοποιήσετε διωτικά διακροτήματα είναι πολύ εύκολο. Απλώς φορέστε τα ακουστικά σας και καθίστε ή ξαπλώστε σε μία άνετη στάση. Αν κάνετε δεκτική μουσικοθεραπεία μαζί μας, θα σας δοθούν περαιτέρω οδηγίες πριν τη συνεδρία.

Διωτικά διακροτήματα και καταστάσεις συνείδησης

Τα διωτικά διακροτήματα συντονίζουν τον εγκέφαλο σε καταστάσεις συνείδησης, ανάλογα τη συχνότητα των παραγόμενων εγκεφαλοκυμάτων. Αυτές ομαδοποιούνται σε 5 μεγάλες κατηγορίες. Ο ακροατής αποκομίζει τα θεραπευτικά οφέλη από την κάθε κατάσταση ανάλογα τη συχνότητα του ΔΙΔ, που συντονίζει τα εγκεφαλοκύματά του στην αντίστοιχη κατηγορία.

Ζήστε μια καλύτερη ζωή, το αξίζετε!

Οι συνεδρίες είναι εξατομικευμένες, εκτελούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και διαρκούν από 30 – 50 λεπτά

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε ένα δωρεάν συμβουλευτικό ραντεβού.