Η επιρροή της μουσικής ακρόασης στην ψυχολογία μας

Η επιρροή της μουσικής ακρόασης στην ψυχολογία μας

Μοιρατείτε το άρθρο:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Ο Ιάπωνας συγγραφέας και επιστήμονας Masaru Emoto έκανε πειράματα πάνω στη μοριακή δομή του νερού. Ο Emoto χρησιμοποίησε καθαρό παγωμένο νερό και το παρατήρησε στο μικροσκόπιο ενώ παράλληλα έπαιζε από πίσω μουσική. Ο Emoto παρατήρησε ότι σε κάθε μουσικό κομμάτι οι κρυσταλλώσεις του νερού άλλαζαν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κάθε φορά διαφορετικά σχήματα. Αργότερα προχώρησε το πείραμα του χρησιμοποιωντας την φωνη του αλλά και γράφοντας διαφορετικές λέξεις έξω από κάθε δοχείο νερού και το παρατηρούσε την επόμενη μέρα.

Με αυτά τα πειράματα, ο Emoto κατέληξε ότι το νερό είναι το «ενεργειακό αποτύπωμα της πραγματικότητας μας» (“blueprint for our reality”). Όσον αφορά συγκεκριμένα τη μουσική, ο Emoto κατέληξε ότι οι δονήσεις της αλλάζουν τη φυσική δομή του νερού. Εάν σκεφθούμε λοιπόν ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 70% νερό, τότε η επιρροή του ανθρωπίνου σώματος και της σωματικής/ψυχικής υγείας γενικότερα από τους ήχους και τη μουσική είναι αναπόφευκτη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική ακρόαση μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση και να διώξει συμπτώματα κατάθλιψης. Επίσης, μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος με τρόπο παρόμοιο αυτών των στατινών, να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών σχετικές με το άγχος (π.χ. κορτιζόλη) και να μειώσει τον πόνο. Η ακρόαση της μουσικής πριν από μία εγχείρηση μπορεί να βελτιώσει τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα.

Η μουσική μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με μία τουλάχιστον έρευνα, η «λάθος» μουσική μπορεί να επιφέρει αρνητικά συναισθήματα, όπως οργή, επιθετικότητα ή λύπη, καθώς ο ρυθμός και άλλα χαρακτηριστικά της μουσικής μπορούν να ρυθμίσουν τους χτύπους της καρδιάς και να επηρεάσουν την λειτουργία του εγκέφαλου.

Πολλές φορές, η μουσική που χρησιμοποιείται στη μουσικοθεραπεία είναι προ-ηχογραφημένη, κλασσική μουσική. Η εγγενής δύναμη των αριστουργημάτων της κλασσικής μουσικής, καθώς και η σύνθετη δομή της, διεγείρει το ασυνείδητο και επιτρέπει στα συναισθήματα να έρθουν στην επιφάνεια. Η επιλογή της κατάλληλης μουσικής αξιολογείται βάσει ρυθμού, έντασης, ηχοχρώματος (μουσικών οργάνων/φωνής), αρμονίας, με σκοπό να συνεισφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο στη θεραπευτική διαδικασία της συγκεκριμένης συνεδρίας μουσικοθεραπείας.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν

Ολιστική εγκεφαλική λειτουργία με τη χρήση διωτικών διακροτημάτων

Η συχνή χρήση των διωτικών διακροτημάτων ενθαρρύνει το συγχρονισμό και την ισορροπία των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων, με αποτέλεσμα την καλύτερη πνευματική και συναισθηματική υγεία, καθώς και την βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία.

Πώς χρησιμοποιούνται τα διωτικά διακροτήματα;

Το να χρησιμοποιήσετε διωτικά διακροτήματα είναι πολύ εύκολο. Απλώς φορέστε τα ακουστικά σας και καθίστε ή ξαπλώστε σε μία άνετη στάση. Αν κάνετε δεκτική μουσικοθεραπεία μαζί μας, θα σας δοθούν περαιτέρω οδηγίες πριν τη συνεδρία.

Διωτικά διακροτήματα και καταστάσεις συνείδησης

Τα διωτικά διακροτήματα συντονίζουν τον εγκέφαλο σε καταστάσεις συνείδησης, ανάλογα τη συχνότητα των παραγόμενων εγκεφαλοκυμάτων. Αυτές ομαδοποιούνται σε 5 μεγάλες κατηγορίες. Ο ακροατής αποκομίζει τα θεραπευτικά οφέλη από την κάθε κατάσταση ανάλογα τη συχνότητα του ΔΙΔ, που συντονίζει τα εγκεφαλοκύματά του στην αντίστοιχη κατηγορία.

Ζήστε μια καλύτερη ζωή, το αξίζετε!

Οι συνεδρίες είναι εξατομικευμένες, εκτελούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και διαρκούν από 30 – 50 λεπτά

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε ένα δωρεάν συμβουλευτικό ραντεβού.